Африканський лев

Цих відомих кішок часто зображають у мультфільмах, фільмах та на телебаченні. Леви — вражаючі кішки, які демонструють неперевершену командну роботу серед представників сімейства котячих. Ці чудові хижаки всесвітньо відомі, і не дарма!

Опис африканського лева

Африканські леви — великі, мускулисті кішки з бочкоподібними грудьми. У них округла голова, круглі вуха, коротке хутро та довгий хвіст із пучком волосся на кінці. У левів-самців навколо шиї утворюється розкішний нашийник із довгого волосся, званий «гривою».

Цікаві факти про африканських левів

Леви – компетентні хижаки, які працюють разом, щоб збити здобич із ніг. Вони мають низку відмінних рис поведінки і пристосувань, які допомагають їм вижити в суворих умовах африканської савани.

  • Лев з гривою! — Знаменита грива африканських левів починає зростати, коли самець досягає віку одного року. Колір і розмір гриви можуть сильно відрізнятися залежно від генетики та довкілля лева. В цілому, більш темна і пишна грива вказує на здоровішу тварину з вираженим виробленням тестостерону.
  • Самці без гриви. У національному парку Пенджарі у Західній Африці майже всі самці левів практично не мають гриви. Інші безгриві леви були помічені в національному парку Цаво Схід у Кенії, національному парку Діндер у Судані та в Сенегалі.
  • Питання сім’ї. – Група левів відома як «прайд». Левові прайди складаються з кількох левів-самців, приблизно дюжини левиць та їхніх дитинчат. Усі левиці у прайді пов’язані між собою. Жінки залишатимуться з прайдом на все життя, тоді як чоловіки шукатимуть власний прайд, коли досягнуть статевої зрілості.
  • Робота в команді принесе вам обід — Леви полюють групами, і ці групи майже повністю складаються з левиць, а не самців левів. Леви-самці можуть полювати, але зазвичай не беруть участь у груповому полюванні. Оскільки левиці працюють разом, вони можуть зловити здобич, яка набагато більша і швидша, ніж одна левиця могла б зловити наодинці.

Середовище проживання африканського лева

Леви віддають перевагу пасовищам і саванам в безпосередній близькості від джерел води, таких як річки. Вони також віддають перевагу полюванню на відкритій місцевості, а не в густому лісі. Леви відсутні у всіх середовищах проживання тропічних лісів у їх ареалі.

Поширення африканського лева

Африканські леви мають кілька підвидів, розділених великими просторами без левів. Історично левів можна було зустріти у переважній більшості регіонів Африки, але нині їх ареал обмежений кількома місцями у Центральній та Південній Африці.

За межами Африки леви раніше можна було знайти у Греції, на шляху до Індії. Люди повільно винищували ці популяції протягом століть. В даний час лише невелика популяція азіатського підвиду лева живе в національному парку Гір-Форест у Західній Індії.

Харчування африканського лева

Леви вважаються гіперплотом, а це означає, що переважна більшість (70%) їхнього раціону складається з м’яса. Схоже, вони віддають перевагу здобиччі вагою від 180 до 550 кілограм, але іноді будуть їсти і за межами цього діапазону. Серед їх найпоширеніших жертв – антилопа гну, зебра, гемсбок, жираф, буйвол, газель Томсона та бородавник. Вважається, кожен лев з’їдає від 5 до 10 кілограм їжі на день.

Захист сім’ї

Поки левиці приходять додому обід, леви-самці оглядають свою велику частину і проганяють суперників самців. Групи левів-самців на чолі прайду успішніші у підтримці своїх володінь, ніж один-єдиний самець. Дорослі леви-самці більші і важчі за самок, що робить їх очевидним вибором для захисту прайда. Леви-самці помічають територію своїм запахом і ревом.

Бродячі чоловіки-холостяки намагатимуться скинути з престолу нинішніх чоловіків прайда. Ці битви можуть бути жорстокими, і на те вагомі причини. Лев-самець захищає не лише свій гарем самок, а й своє генетичне потомство. Коли новий самець захоплює прайд, він вбиває всіх дитинчат прайда. Вважається, що це відбувається тому, що левиці не йдуть у тічку, поки їх дитинчата не дозріють або не помруть.

Взаємодія африканського лева та людини

Люди і леви взаємодіють по-різному, більшість їх негативно для лева чи людини. Полювання на левів – хобі людей з 1380 до н. е. написи стародавніх єгипетських фараонів докладно описують полювання на левів і кількість убитих. У деяких африканських культурах вбивство лева навіть сприймається як право проходу.

Полювання на левів тепер здійснюється у вигляді трофейного полювання, а також незаконних вбивств левів-шкідників. Худоба — легка здобич, особливо коли іншої здобичі мало — може стати метою полювання на левів. Коли леви або інші хижаки вбивають людську худобу, взаємодія зазвичай призводить до полювання та вбивства всіх хижаків у цьому районі.

Приручення

Левів не приручили, але їх успішно розвели у зоопарках упродовж кількох років.

Чи буде африканський лев гарною домашньою твариною

Ні! Небезпечні кішки не варто утримувати звичайній людині. Для утримання левів потрібні великі знання та розуміння поведінки тварин, багато часу і грошей, а також великі обгороджені території для довкілля.

Догляд за африканськими левами

Леви — соціальні тварини, їх слід утримувати групами. Прайд левів вимагає великого простору, огородженого досить високим парканом, щоб запобігти пролазу чи стрибкам. Вони повинні бути забезпечені свіжим м’ясом та водою, а також збагаченням у вигляді тренувань, іграшок та інших пристроїв для збагачення. Збагачення має бути забезпечене, оскільки леви не виявляють своєї природної мисливської поведінки, коли перебувають під наглядом людини.

Поведінка африканського лева

Леви проводять багато часу у відпочинку. Вони сплять, дрімають і відпочивають на сонечку загалом двадцять годин на день! Леви активні вдень, але частіше полюють уночі. Коли сонце починає сідати, леви спілкуються, доглядають одне одного і дбають про свої туалети. Потім вони проводять більшу частину ночі чергуючи байдики та полювання. Більшість полювань відбувається за кілька годин до сходу сонця.

Розмноження африканського лева

Левиці спарюватимуться з будь-яким домінуючим самцем у її групі. Вонаи також спаруватиметься з будь-якими іншими самцями прайду, але самий домінуючий відтворюватиме потомство з більшою швидкістю. Як і у більшості представників сімейства котячих, у самців левів є зазубрений пеніс, який дряпає самку після спарювання. Це часто призводить до агресивної поведінки самки. Вважається, що зазубрений пеніс може стимулювати овуляцію, коли у самки тічка.

Через 110 днів левиця народжує 1 – 4 дитинчат. Вона залишить безпосередню близькість прайда і приховає дитинчат у високій траві, печерах чи кущах, щоб убезпечити їх. Більшість самок не приєднаються до прайду, поки дитинчатам не виповниться 6-8 тижнів. Дитинчат відлучають від грудей у ​​віці 6-7 місяців, а самці залишають прайд у віці від 2 до 3 років.

Переконання, забобони та фобії про африканських левів

Леви дуже часто зустрічаються у фольклорі, казках та культурній символіці. Левів часто можна побачити у біблійних відсиланнях, стародавніх тотемах та картинах, зображеннях богів/богинь та інших формах мистецтва. В даний час леви продовжують зберігати свою популярність у книгах, фільмах та телешоу.

Залишити коментар