Африканський слон

Слони полонили людей тисячі років просто через їх величезні розміри. Африканські слони — найбільші наземні тварини на Землі! Цих слонів легко впізнати по довгих бивнях і великим вухам.

Опис африканського слона

Найкраще слово для опису африканських слонів — «величезний»! Більші види можуть виростати більше 4 метрів у висоту в плечах і важити 6 000 кілограмів або більше. У них довгий чіпкий ніс, званий хоботом. У нього є дві кромки на кінці, які дозволяють дуже обережно захоплювати предмети.

У них два бивня, пара великих вух і чотири товсті ноги. Їх шкіра сірого кольору і неймовірно товста. Вони часто купаються в багнюці, щоб захистити шкіру від сонячних опіків.

Цікаві факти про африканського слона

Ці дивно масивні і розумні тварини вузькоспеціалізовані. Від соціальної взаємодії до анатомії слони — неймовірно захоплюючі істоти.

  • Зубасті бивні. Довгі бивні слонів насправді є видозміненими зубами. Вони можуть вирости до восьми футів в довжину, і вони можуть бути як у самців, так і у самок слонів. Ці бивні використовуються для викопування коренів із землі, зняття кори з дерев і боротьби один з одним в період розмноження. Вони також є причиною браконьєрства на слонах, оскільки їх незаконно продають як слонову кістку.
  • Почуй мене зараз? — Неймовірні розміри вух слона призначені не тільки для слуху! Їх величезні приплюснуті вуха служать вбудованим кондиціонером. Вуха слона повні кровоносних судин, і коли вони плескають вухами, кровоносні судини охолоджуються, виділяючи тепло від тіла. Ця адаптація неймовірно важлива в жарких умовах, в яких можуть жити слони.
  • Ніс, знає! — Одна з найбільш знакових частин тіла слона — це його хобот. Цей вузькоспеціалізований ніс також дуже чутливий. У нього 8 основних м’язів і 150 000 м’язових пучків або частин м’язів. Це дозволяє слонам повністю контролювати свої хоботи. Слон може використовувати свій хобот, щоб перекинути дерево або підібрати шматок сіна.
  • Вбудована соломинка — неймовірний хобот слона також можна використовувати як особисту соломинку, свого роду… В той час як слони можуть втягувати воду в свої хоботи, якщо вони вдихнуть її повністю, то задихнуться. Замість цього слони всмоктують хобот води, притискають хобот до рота і наливають воду.

Середовище проживання африканського слона

Живуть африканські чагарникові слони в ряді різних екосистем. Їх можна знайти в водоймах річок, в саванах, гірських лісах, рідколіссях і багатьох інших місцях. Більш дрібні африканські лісові слони мешкають в напівлистих вологих тропічних лісах.

Поширення африканського слона

Африканських слонів можна зустріти розкиданими по всій Африці на південь від Сахари. Чагарникові слони зустрічаються по всій центральній, мхідній і південній Африці. Лісові слони мешкають в густих лісах басейну річки Конго і західної Африки. Більші види африканських чагарникових слонів не можуть поширитися в цих районах, так як їх великі розміри ускладнюють пересування по густих лісах.

Харчування африканського слона

Слони — травоїдні тварини і поїдають найрізноманітнішу рослинність. Деякі поширені продукти харчування включають фрукти, листя, кору, траву, квітучі рослини, листя, кущі і навіть невеликі дерева. Африканські лісові слони більше харчуються фруктами, насінням, листям, корою і гілками.

Вони використовують свої чіпкі хоботи, щоб зривати листя з гілок, тягнути купу трави і зривати цілі гілки з дерев. Один слон може з’їсти більше 400 кг. рослин на добу. Це майже півтонни!

Взаємодія африканського слона і людини

Люди викликають різке скорочення і фрагментацію популяції африканських слонів. Непрямим чином освоєння земель і урбанізація витісняють слонів з їх середовища проживання. Землеробство також скорочує доступність природних кормів, що призводить до конфліктів з фермерами. Слони можуть знищити урожай всього за кілька ночей, і фермери дадуть відповідь спробами вбити слонів.

На жаль, ці конфлікти не являють собою навіть найсерйознішої небезпеки для виживання африканських слонів. Незаконне браконьєрство та продаж слонової кістки на чорному ринку призвели до скорочення популяцій слонів. За оцінками, лише в Танзанії в період з 2009 по 2014 рік було втрачено 60% популяції слонів.

Одомашнювання

На відміну від азіатських слонів, яких в якійсь мірі приручили для використання корінними народами, африканських слонів не приручили жодним чином.

Чи є африканський слон хорошою домашньою твариною

Не тільки незаконно володіти африканським слоном в якості домашньої тварини, але це ще й вкрай небезпечно і дорого! Таких великих тварин просто непрактично утримувати в якості домашнього вихованця.

Догляд за африканськими слонами

У зоопарках африканським слонам надається багато місця для прогулянок і багато місця для годування. Оскільки вони соціальні тварини, їх тримають невеликими стадами. Оскільки вони надзвичайно розумні, їх необхідно забезпечити великою кількістю поліпшень навколишнього середовища у вигляді іграшок, пазлів, шлангів для води і тренувань.

Щоб зберегти здоров’я, їх навчають з використанням позитивного підкріплення поведінки, яке допомагає працівникам зоопарку піклуватися про них. Така поведінка називається господарською поведінкою. Деякі приклади включають стрижку нігтів і догляд за ногами, стоматологічні огляди, стояння на вагах для зважування, ультразвукові дослідження і добровільний дозвіл на забір крові для аналізу.

У зоопарках слонам не потрібно шукати їжу весь день, тому вони спалюють набагато менше калорій! У зоопарку Сан-Дієго слонів годують 50 кг. їжі кожен день. Сюди входять сіно, гранули комерційних травоїдних, селера, салат, гілки і листя акації і огірки. Вони також отримують прісну воду, і вони можуть пити від 75 до 200 літрів на день.

Поведінка африканського слона

Слони мають дуже тісні соціальні зв’язки і живуть групами, званими стадами. Ватажок стада — найстаріша самка, відома як матріарх. Матріарх відповідальний за запам’ятовування, де знаходяться найнадійніші джерела їжі і води.

Самці слонів менш соціальні і, досягнувши статевої зрілості, зазвичай залишають стадо. Вони будуть жити самі по собі або з іншими самцями в стадах холостяків. Єдиний раз, коли вони взаємодіють з самками — це спаровуватися.

Розмноження африканського слона

Після спарювання у самки слона період вагітності становить 22 місяці — майже 2 роки! Самець не бере участі в догляді за слоненям і йде після спарювання. Коли слоненя народжується, все стадо бере участь в його захисті і вирощуванні. У перший рік слоненя буде додавати від 2 до 3 кілограмів в день! Може пройти від 2 до 3 років, перш ніж вони будуть повністю відлучені від грудей.

Залишити коментар